Danmarks Tekniska Universitet är Danmarks största ingenjörsuniversitet. Det är ett nav av kontinuerligt arbete, inklusive utbildning, forskning, offentliga konsulttjänster och innovation, som bidrar till tillväxt och välfärd. Att ha en grön profil är viktigt i DTU:s strävan.
Därför är det mycket viktigt att använda energieffektiva lösningar för universitetets egen verksamhet. Projektet uppnår detta genom att tillhandahålla en 184% ökning av kylkapaciteten för ett datacenter, med endast 16% ökning av termisk energiförbrukning.
DTU har 13 400 aktiva studenter. Det strategiska målet är att utbilda ingenjörer att ta ledarskap i hållbara förändringar. DTU vill vara en modell för FoU av teknologier som främjar hållbara förändringar i samhället.
Projektet att centralisera IT-utrustningen på universitetets campus från flera mindre serverrum med ineffektiva termiska lösningar, i ett större och mycket mer energieffektivt datacenter, är en praktisk implementering av de ambitiösa målen. Olika IT-plattformar som var komplexa att driva och inte särskilt energieffektiva var ett problem tidigare. Det möjliggör optimering av energieffektivitet och att bygga ett hållbart datacenter som ger skalbar kapacitet.
Sebastian Guerrero, projektledare, DTU, förklarar: ”Vi bestämde oss för att den bästa lösningen var att överge den tidigare satellitmetoden och att bygga om ett befintligt rum och dess el- och kylinstallationer till ett centraliserat modernt datacenter som är flexibelt och skalbart. Genom att göra detta uppnådde vi betydande besparingar på koldioxidavtrycket.”
Den nuvarande datacenterlösningen består av endast sex rack och med fyra väggmonterade fläktkonvektorer på 7,6 kW vardera, en takmonterad fläktkonvektor och en nedströmsfläktkonvektor placerad i ett angränsande rum. Total kylkapacitet är cirka 44 kW. Lösningen är mer än 15 år gammal och kunde ha ersatts av en liknande termisk lösning. Däremot beslutade DTU att implementera en hållbar och klimatpositiv termisk lösning i sitt centraliserade datacenter, optimerad enligt DTU:s miljöfokus och framtida miljöregler.