Projekt: Jeudan, Kontorsfastighet Holmens Kanal, Köpenhamn.

Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighet

Genom att bygga ett nätverk med fiber istället för koppar fick Jeudan en hållbar, framtidssäker och mer flexibel IT-lösning att erbjuda sina hyresgäster.

Den klassiska byggnaden har efter renoveringen fått nya hyresgäster och på de tre översta våningarna huserar ett världskänt dataspelsbolag på 1 800 m2. Att deras programutvecklare förväntar sig en blixtsnabb, säker och stabil uppkoppling är en självklarhet. För att garantera det ville man ha ett fibernät med ett serverrum i källaren. Kraven passade ägaren Jeudan som ändå tänkt uppgradera och framtidssäkra sin fastighet genom att ta bort alla kopparkablar, som byggts på med åren, och ersätta dessa med fiber. Förutom att det är miljövänligare så skulle man få en mycket större flexibilitet den dagen nya hyresgäster flyttar in. Det kostar helt enkelt mindre att anpassa sig efter nya hyresgästers behov med hjälp av fiber.

Med tanke på att rörligheten på dagens kommersiella hyresmarknad, man flyttar i snitt vart 5:e år, så kostar det på att uppdatera och bygga på de traditionella kopparnätverken och installationerna efter nya behov. En fiberlösning är betydligt enklare och mer flexibel när en uppdatering ska göras. För att inte nämna mycket mer ekonomiskt!

Jeudan logo
Wexøe Jeudan

I just denna byggnad har 600 uttag installerats och med koppar skulle det krävas 600 kablar á 8,8 mm i diameter och 19” switchar på varje våning. Nu samlas alla fibrer nere i källaren där microdatacentret finns. Det innebär att ytan som tidigare på varje våning användes till korskopplingsrum frigörs och ger istället Jeudan extra intäkter.

En  ”stor” fördel är att fiber tar mycket mindre plats än koppar. Genom att installera blåsrör i hela byggnaden, kan man öppna röret var som helst, enkelt blåsa en ny fiber och sätta upp en mikroswitch. Det kan man inte göra med koppar. Undertak, fönsterbänkskanaler måste öppnas och installatör klättra över skrivbord i drift. En ny kopparkabel måste dras hela vägen fram till användaren.

Tid är en avgörande faktor för en fastighetsägares intäkter, och därför fokuserar vi på hur snabbt det går att anpassa en befintlig IT-plattform till en ny hyresgäst. Det råder ingen tvekan om att Jeudan tydligt ser att den nya fiberoptiska lösningen är betydligt snabbare att arbeta med. Det innebär också mindre risk för att lokalerna står tomma längre tid, helt enkelt”, säger Jes Ryberg, divisionschef på Wexoe Solutions.

–Som fastighetsbolag och förvaltare gäller det att snabbt kunna räkna hem dagens investeringar i framtidens intäkter. En ekvation som helst ska hålla länge! Precis så var det för Jeudans stora renoveringsprojekt säger projektledaren Jacob Jensen från NT Consulting.
Jacob Jensen NT Consulting

Enkelt och bekvämt för installatören

För Jeudans installatör gav renoveringsprojektet också en ny erfarenhet:

– Nu har vi för första gången jobbat med Wexoes fönsterbänkskanaler från Hager, där det finns ett klicksystem för eluttag – och feedbacken från vårt folk är riktigt positiv.

Vi gjorde alla fönsterbänkskanaler klara – sedan ägnade Wexøe några dagar att dra blåsrören för fiber plus att blåsa in fiber, svetsa och mäta. För oss har installationsarbetet varit snabbt och enkelt jämfört med ’koppar-helvetet’ med många meter kabel och trummor som vi fick bära upp. Vi är redo för fler utmaningar, säger Dennis Rasmussen, ordförande för Jeudans installatörer.

Lösningar använda i detta projekt

Vertiv

Vertivs mikrodatacenter erbjuder en allt-i-ett-lösning som kombinerar kraft, kylning, övervakning och rack skräddarsydda för unika behov och förväntningar. Vertivs mikromodulära datacenter kopplar på ett kompakt och enkelt sätt ihop både IT och de faciliteter som behövs till en fristående prefab-enhet.

Reichle De-Massari

För att blåsa fiber, istället för att manuellt dra fiberkablarna genom rör, används högtrycksluft för att leda de ultratunna fiberoptiska trådarna genom rören. Detta minskar avsevärt installationskostnaderna och sparar tid.

Microsens

Världens minsta 10G switch med 2 x 10G SFP uplinks. Redundans fram till uttaget ger maximal driftsäkerhet. 4 portar 10/100/1000Base-T åtkomliga för användare. 1 port 1,5/2,5/5GBase-T med PoE++ dold för wifi AP, kamera etc. Layer 2+, Docker och mycket mer.

Hager

Hager Tehalit kanaler är en innovativ lösning inom kabelhantering som är gjorda av material som tål belastningar och stötar över tid, vilket gör dem idealiska för långvarig användning. En annan fördel är att de är designade med fokus på att kunna integreras i olika arkitekturer och interiörer.

Mikroswitchar för alla typer av installationsmiljö

Microswitchar finns i många utföranden för olika miljöer och verksamhet. Singlefiber eller duplex. Dubbla uplinks ger möjlighet till fiberredundans till varje switch. Ruggad version för industri och utomhusinstallationer. Medical switch uppfyller kraven för patientsäkerhet enligt DIN EN 60601-1-1.

10Gb Mikroswitch
PI_G6_Switch_ golvbox
MicroSwitch_Kabelkanal

Bildgalleri

Kontakta oss om du är intresserad av att få reda på mer

Jes Ryberg

Jes Ryberg
Divisionschef Solutions
Tel. +45 20 74 58 00

jry@wexoe.dk

Bjørn Hansen
Datacenter och Nätverkspecialist
Tel. +45 40500460

bjh@wexoe.dk

Joakim Knutson

Joakim Knutson
Product Manager
Nätverkslösningar
Tel. +46 706997786

Skellefteå

jkn@wexoe.se

Marko Tuorilin

Marko Tuorilin
Key Account Manager
Tel. +46 (0)707 134 723

Lund/Göteborg

mtu@wexoe.se

Jan Hildeby

Jan Hildeby
Product Manager
Racksystem och Racklösningar
Tel. +46 708 202252

Stockholm

jhi@wexoe.se

Jan Källroos
Key Account Manager
Tel. +46 708202214

Stockholm

jka@wexoe.se