Polarbröd

Projekt: Nytt bageri efter branden 2020, Älvsbyn

Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti

De optimala nätverkslösningarna från Reichle De-Massari

Söndagkvällen den 23 augusti 2020 minns alla i norrländska Älvsbyn med fasa. Det var då Polarbröds fabrik totalförstördes i en brand. Ironiskt nog hade företaget precis investerat över 150 miljoner för att möta den ökande efterfrågan på de så populära mjuka vetekakan. Men även om framtidsinvesteringen då gick upp i rök så blev det ändå ett tillfälle att börja om från grunden. Istället för att, som tidigare, gång på gång bygga om och ut anläggningen, så gav ödet Polarbröd en oväntad möjlighet att ta ett helt nytt omtag och skapa en optimal produktionslina för sina bröd.

Polarbröd

Att baka bröd är inte så lätt som det kan verka, åtminstone inte när man är en av Sveriges största bagerier. Polarbröds produktionslinor är riktigt långa och består av en lång rad självgående enheter som måste samverka. Allt från degblandaren till ugnarna där brödet gräddas och slutligen packningen innan brödet frysas ner. Det är många enheter, ofta från olika tillverkare, som ska styras och övervakas. Det gäller att hela tiden ha full koll på recept, temperaturer, tider och att allt fungerar som det ska.

– ”I en så pass komplicerad produktionslina som i Polarbröds fall, där många olika maskiner förväntas samverka, gäller det att ha koll på alla olika gränssnitt. När jag får ett så komplicerat uppdrag så strävar jag alltid för att ta höjd för kraven som ställs på både OT- och IT-nät så jag kan få dem att samverka. Näten ska ju uppfylla allas behov och då krävs det lite tankeverksamhet och att man vet vilka leverantörer som man kan lita på. Samt inte minst att dokumentationen är så utförlig att man även i framtiden kopplar hur jag har tänkt.” säger Jimmy Tegnebrink på PE Teknik & Arkitektur som är arkitekten bakom datanätverken.

el jack

För att kunna bygga en framtidssäker kommunikationslösning, till IT- såväl som OT-nätet, rekommenderade Jimmy hårdvara från Wexoe. Främst för att nätverksspecialisten R&M är ensamma om att kunna leverera ett datanät med RP3 systemgaranti. Allt tack vare R&Ms kunskap och långa erfarenhet av PoE (Power over Ethernet) som gör det möjligt att via nätverkskabeln strömförsörja apparater som har just PoE-stöd. På så vis behövs inga nätadaptrar eller eluttag där enheterna ska användas. Det är en perfekt lösning för svårplacerade accesspunkter, nätverkskameror och IP-telefoner.

-”Den  långa erfarenheten som R&M delar med sig av började redan 1964 och har gjort dem till branschledande. Det har också gjort att Wexoe är de enda som kan erbjuda ett heltäckande utbud av produkter där samtliga ingående delar i länken är godkända för 4PPoE 90W och RP3* systemgaranti kan erhållas. En stor fördel när det normalt är standard med 30W. Det är helt enkelt mer framtidssäkra produkter vilket är en stor fördel när jag träffar konsulter runt om i landet. Standarden för kabelsystem för kommunikation som skall bära även strömförsörjning heter SS EN 50174 del 1 och 2. Alla R&M:s nätverksprodukter uppfyller dessa krav med god marginal. Produkterna har därför märket ”PowerSafe” . säger Joakim Knutson som är produktchef och kundansvarig för Polarbröd hos Wexoe Solutions.

– ”Återuppbyggnaden skedde på kortast möjliga tid för att snabbt åter kunna leverera de högt efterfrågade produkterna. Även nätverksstrukturen byggdes upp på mycket skyndsamt sätt för att på så sätt erhålla erforderlig kommunikation mellan maskiner och utrustningar, samt för att erbjuda våra leverantörer möjlighet till extern access för utveckling av maskinernas systemstöd och för möjlighet till exempel felsökning på distans. Wexoe var i det skedet en ytterst tillförlitlig partner gällande val av produkter och säkra leveranser, vilket betydde oerhört mycket.” säger Henrik Nordqvist och fortsätter.

– ”I nuläget då vi så att säga landat i vår nya fabrik, och vi producerar de volymer som vi vill, så bedriver vi faktiskt ett projekt där vi ytterligare förbättrar strukturen i nätverken. Detta för att på sikt kunna erhålla möjligheter för kraftigt utökad automationsgrad relaterat till övervakning och styrning, kraftigt utökat datautbyte både horisontellt och vertikalt vilket är en del av vår digitaliseringsresa, kontroll och styrning av access till våra maskiner för leverantörerna, hantering av backupper mm. Även i detta projekt är Wexoe fortsättningsvis en tillförlitlig och kompetent partner gällande val av produkter och säkra leveranser.”

* RP3 systemgaranti innebär:

  1. Projektering enligt standard SS EN 50 174 som finns på svenska i SEK handbok 459. Datanät dimensioneras och installationssätt väljs efter miljön installationen avser. Främst inverkar temperatur, antal länkar, förläggningssätt och effekt.
  2. Alla ingående delar godkända för IEEE 4PPOE 90W.
  3. Installeras enligt projektering. För att sedan inte glömma att när anläggningen tagits i drift måste IT teknikerna följa anvisningarna i standarden och använda godkända patchkablage.
Joakim Knutson

Kontakta mig om du är intresserad av att få reda på mer

Joakim Knutson
Product Manager
Tel. +46 (0) 706 99 77 86

jkn@wexoe.se